Aansprakelijkheid uitsluiten? Vergeet het maar

aansprakelijkheid
Veel ondernemers denken slim bezig te zijn door in hun algemene voorwaarden op te nemen dat ze nergens aansprakelijk voor zijn. Alles dichttimmeren, risico's afdekken en gewoon lekker door met ondernemen. Klinkt logisch, toch? Maar zo werkt het juridisch niet. Sterker nog: zulke clausules kunnen tegen je werken als het erop aankomt. In deze blog leg ik uit waarom je met het uitsluiten van aansprakelijkheid beter wat zorgvuldiger omgaat. Zeker als je geen zin hebt in discussies die je vooraf al had kunnen voorkomen.
Je mag veel, maar niet alles

Nederland kent contractsvrijheid. Je mag dus in beginsel afspreken wat je wilt. Dat geldt ook voor bepalingen waarmee je je eigen aansprakelijkheid beperkt of uitsluit. Maar die vrijheid heeft grenzen. En die grenzen zijn scherper dan vaak wordt gedacht. De wet, de redelijkheid en billijkheid en – niet onbelangrijk – de rechter, zetten daar een dikke streep door als je te ver gaat.

De wet kent z’n grenzen

Voor sommige situaties geldt dat je aansprakelijkheid simpelweg niet kunt uitsluiten. Neem een werkgever die in de arbeidsovereenkomst probeert op te nemen dat schade door de werknemer voor zijn rekening is. Kansloos. De wet (artikel 7:658 BW) stelt namelijk dat de werkgever verantwoordelijk is voor schade die de werknemer oploopt tijdens het werk. Uitzonderingen zijn er wel, maar alleen als je als werkgever echt alles hebt gedaan om schade te voorkomen. Of als er opzet of bewuste roekeloosheid in het spel is. Maar ook dan moet je dat kunnen bewijzen.

En ook bij consumenten krijg je als ondernemer niet alle ruimte. Exoneratiebedingen die op zwarte of grijze lijsten staan, zijn gewoon nietig. Of je nu B2B of B2C werkt: het loont om je huiswerk te doen.

Redelijkheid en billijkheid hakken mee

Zelfs als de wet jou niet tegenhoudt, kunnen de omstandigheden dat alsnog doen. Een rechter kijkt altijd naar het totaalplaatje. Wat voor soort overeenkomst is het? Wat is de positie van beide partijen? Is het gebruikelijk in jouw branche om bepaalde risico’s af te wentelen? En hoe groot is de schade als het fout gaat?

Een klassiek pijnpunt is de verhouding tussen de schade en het exoneratiebeding. Als je bijvoorbeeld een kleine fout maakt met enorme gevolgen, en je hebt dat risico niet verzekerd terwijl dat wel had gekund, dan heb je juridisch een probleem. In dat geval kan een rechter jouw beroep op het beding simpelweg terzijde schuiven.

Opzet en bewuste roekeloosheid? Geen dekking

Wie bewust over de schreef gaat, kan zich nergens achter verschuilen. Stel je gijzelt als IT-partij doelbewust de software van een klant omdat je een conflict hebt, dan red je het echt niet met de zin “wij zijn nergens aansprakelijk voor”. De rechter prikt daar zo doorheen. Terecht ook. Niemand accepteert dat iemand met opzet schade aanricht en zich dan verschuilt achter een regeltje in zijn voorwaarden.

Wat dan wel?

Beperk je aansprakelijkheid, absoluut. Maar doe het slim. Laat je algemene voorwaarden afstemmen op jouw dienstverlening, jouw risico’s en jouw branche. Kijk naar wat gebruikelijk is, wat te verzekeren valt en waar rechters wél in meegaan. Houd het zakelijk, maar houd ook rekening met wat juridisch standhoudt. Wie alles uitsluit, houdt uiteindelijk niks over. Zekerheid creëer je niet door alles op slot te zetten, maar door te weten wat werkt.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
Stel je het verhaal van onze cliënt eens voor… Je koopt een prachtige stadsvilla en hebt hiervoor een serieus bedrag...
Maak je gebruik van cookies op je website ? Dan ben je wettelijk verplicht om een cookiebeleid te hanteren en...
Wanneer is sprake van een inbreuk? Van een inbreuk op jouw intellectueel eigendomsrecht is sprake wanneer iemand zonder jouw toestemming...
Stel je voor: je rijdt naar huis na een drukke dag… het stoplicht springt op rood en je grijpt snel...
Privacy is allang geen bijzaak meer voor bedrijven. Ook ligt de focus niet enkel meer op datalekken bij bekende multinationals....
Cybercrime wordt steeds vaker beschouwd als de georganiseerde misdaad van de toekomst. Het lijkt erop dat het uitvoeren van cyberaanvallen...