Het is de dag van de arbeid!

Vandaag, 1 mei 2021, is het de Dag van de arbeid. Meer dan ooit is het goed om hierbij stil te staan, want door Corona is er gedurende het afgelopen jaar veel veranderd. Zo adviseert de overheid nog steeds om thuis te werken waar dat kan en onze mondkapjes zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Hieronder zetten we kort een aantal geldende maatregelen binnen de werkomgeving voor je op een rij.

Mondkapjes

Per 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, in het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Organisaties of ondernemers mogen wel zelf bepalen of zij een mondkapje adviseren dan wel verplichten. Inmiddels zijn er meerdere rechtszaken geweest waaruit is gevolgd dat de werkgever in zijn recht stond bij het ontslaan van zijn medewerker vanwege de weigering om een mondkapje te dragen.

Wel kun je als werknemer je werkgever verzoeken om een risicoanalyse op te stellen, waaruit blijkt dat mondkapjes ook daadwerkelijk geschikt zijn om risico’s te vermijden en dit zonder zelf een groter gevaar voor de gezondheid te vormen. De coronawetgeving over mondkapjes staat immers op gespannen voet met de Arbowetgeving, waardoor de vraag zich opwerpt in hoeverre het dragen van mondkapjes daadwerkelijk kan worden afgedwongen.

(Zelf)testen

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om je te laten testen op corona. Toch kan dit per situatie iets genuanceerder liggen. Wat in ieder geval vaststaat, is dat een werkgever niet aan diens werknemer mag vragen of deze besmet is met corona. Ook mag niet worden geïnformeerd naar de uitslag van een coronatest. Dit betreft immers medische informatie. Hiervoor zou dan ook een bedrijfsarts moeten worden ingeschakeld.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is in ieder geval van mening dat een werknemer doorgaans zijn medewerking zou moeten verlenen aan een coronatest:

De NVAB is van mening dat de werknemer als ‘goed werknemer’ én in het belang van de volksgezondheid mee zou moeten werken aan een corona test. Deze test is niet ernstig belastend en maakt maar een geringe inbreuk op de lichamelijke integriteit. Het zwaarwegende belang voor de volksgezondheid én het nadrukkelijke advies van het RIVM maakt dat de werknemer een dergelijke inbreuk zou moeten dulden.

Ook zelftesten zijn niet verplicht en zijn met name bedoeld voor het geval je verwacht geen klachten te hebben, maar er toch zeker van wil zijn dat je het coronavirus niet bij je draagt. Overigens is de vraag of het testen van mensen zonder klachten überhaupt zinvol is.

Word je door je werkgever verplicht om je te laten testen? Neem dan hier contact met ons op.

Quarantaine

Zit je in quarantaine en kun je je werkzaamheden thuis uitvoeren, dan krijg je als werknemer gewoon doorbetaald. Wanneer je niet thuis kunt werken, omdat je bijvoorbeeld een contactberoep hebt of je omdat je te ziek bent, dan zal het per situatie verschillen of je je loon krijgt doorbetaald of niet. Neem contact met ons op als je hierover vragen hebt.

Vaccinatie

Een werkgever kan een werknemer absoluut niet verplichten om zich te laten vaccineren. Sowieso geldt in Nederland geen vaccinatieplicht. Mr. Niels Vanaken heeft hier de volgende video over gemaakt:

YouTube video player

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

EXPERTISE - CONTRACTEN
Deel dit artikel
Stel, je hebt via je bedrijf een set zonnepanelen geleverd aan een klant. Je bent een maand verder en je...
Een groot voordeel van ons vak is dat wij bedrijven niet alleen met daad maar ook met goede raad kunnen...
Je zal het als bestuurder van een BV maar voor de kiezen krijgen; persoonlijk aansprakelijk gesteld worden door de belastingdienst...
De start van je eigen onderneming is altijd spannend. Of je nou je eigen webwinkel begint of besluit om zelfstandig...
Cybercrime wordt steeds vaker beschouwd als de georganiseerde misdaad van de toekomst. Het lijkt erop dat het uitvoeren van cyberaanvallen...
In deze digitale tijd is het enorm belangrijk om compleet AVG-proof te zijn. Wanneer je als bedrijf namelijk niet voldoet...