Eerste werknemer aannemen? Juridische checklist voor groeiende ondernemers

Groeit je onderneming en sta je op het punt om je eerste werknemer aan te nemen? Dan breekt er nu een spannende én bepalende fase aan. Met deze groei komt ook verantwoordelijk kijken. Het aannemen van personeel vraagt om een juridisch doordachte aanpak. Om die reden geven we je een duidelijke juridische checklist die je zult helpen om niets over het hoofd te zien. Zo zorg je voor een solide basis en voorkom je juridische valkuilen.

1.   Schakel tijdig juridische ondersteuning zakelijk in

Het arbeidsrecht is voor veel ondernemers geen dagelijkse kost. Tócht krijg je er direct mee te maken zodra je een werknemer in dienst neemt. Het krijgen van juridische ondersteuning zakelijk is in deze fase geen luxe, maar een noodzaak. Je krijgt namelijk te maken met arbeidscontracten, arbeidsvoorwaarden, ontslagprocedures, verzekeringen en cao’s. Een jurist kan fouten voorkomen die op termijn kostbaar kunnen zijn. Wij staan bij Open Legal klaar om je als ondernemer te ondersteunen met heldere juridische adviezen.

2.   Arbeidsovereenkomst of contract opstellen

De arbeidsovereenkomst is juridisch gezien de basis van een samenwerking tussen je onderneming en je nieuwe werknemer. Je legt hierin de functie en werkzaamheden vast. Ook wordt er gekeken naar het salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. De arbeidsduur, werktijden en proeftijd mogen ook niet vergeten worden. Daarnaast leg je hierin de vakantie- en verlofregelingen vast, de concurrentie- en geheimhoudingsbedingen en tot slot de duur van het contract (bepaalde of onbepaalde tijd). Je voorkomt onduidelijkheden door het door ons op te laten stellen. Dan kunnen we een waterdichte arbeidsovereenkomst opstellen die zowel jou als je werknemer beschermt.

3.   Regel je administratie, aanmeldingen en personeelsbeleid

Je moet als werkgever een aantal administratieve en organisatorische zaken goed regelen, denk bijvoorbeeld aan een sluitende loonadministratie, het op tijd afdragen van loonbelasting en het inschrijven bij instanties zoals de Belastingdienst, het UWV en een arbodienst. Daarnaast moet je niet vergeten om te controleren of je aangesloten bent bij een verplicht pensioenfonds binnen uw branche. Het is ook verstandig om vast na te denken over secundaire arbeidsvoorwaarden. Tot slot is het opstellen van een duidelijk personeelsbeleid een grote aanrader. Hiermee voorkom je problemen over bijvoorbeeld werktijden, ziekteverzuim en gedrag op de werkvloer.

Wil je alles goed en correct regelen? Laat dan Open Legal je helpen. Juridische ondersteuning zakelijk is dan namelijk essentieel. We zorgen ervoor dat je administratie klopt, je verplichtingen nagekomen worden en het personeelsbeleid staat als een huis. Krijg een gratis intakegesprek voor meer informatie!