De incasso advocaat

Heeft je bedrijf een dienst of product geleverd en blijft de betaling uit, dan kan dit voor de nodige stress zorgen. Wanneer de openstaande facturen zich opstapelen en je door de bomen het bos niet meer ziet, kan een incasso advocaat je reddingsboei zijn. Dit geldt ook wanneer je bedrijf zelf wordt aangesproken tot betaling. In de complexe wereld van de incasso en de schuldvordering is het vaak moeilijk om je weg te vinden. Daarom gaat dit artikel in op de belangrijke rol die de incasso advocaat hierin vervult.

Juridisch professional
Een incasso advocaat is een juridisch professional die gespecialiseerd is in schuldinvordering. Bij schuldinvordering kun je denken aan allerlei soorten schulden, waaronder onbetaalde rekeningen, niet terugbetaalde leningen of niet nagekomen contractuele verplichtingen.

Vaak treedt de incasso advocaat op in opdracht van de schuldeiser, maar ook adviseert hij schuldenaren die zelf worden aangesproken tot betaling. Van de incasso advocaat mag je verwachten dat hij beschikt over een grondige kennis van de wetgeving en de voorschriften die de incasso reguleren. Hij heeft hiervoor immers een juridische opleiding genoten.

Bij een incasso-zaak draait alles om de juiste communicatie en een goede incasso-advocaat is zich hiervan bewust. Hij zal in eerste instantie altijd trachten om een minnelijke regeling te treffen met je debiteur of schuldeiser. Dit betekent dat hij probeert om zonder tussenkomst van de rechter een betalingsregeling te treffen, voor zover de vordering correct is uiteraard. Dit bespaart je bedrijf veel tijd, geld en stress.

Veelzijdig
Het belangrijkste verschil tussen een incassobureau en een incasso advocaat zit in de wettelijke bevoegdheden. Een incassobureau kan je debiteur aanmaningen sturen en telefonisch of per e-mail benaderen. Een incasso advocaat kan daarentegen een stap verder gaan, door ook daadwerkelijk juridische stappen te ondernemen.

Weigert je debiteur te betalen of reageert hij niet, dan kan de incasso-advocaat een gerechtelijke procedure starten. Dit kan een kort geding zijn of een bodemprocedure, afhankelijk van de complexiteit van de zaak. Ook kan hij beslag leggen op eigendommen of bankrekeningen van je debiteur of diens faillissement aanvragen. Tot slot kan hij je begeleiden in het executietraject, wanneer de gerechtsdeurwaarder het vonnis van de rechtbank ten uitvoer legt.

Spant daarentegen een schuldeiser een rechtszaak aan tegen je bedrijf, dan kan de incasso advocaat de verdediging op zich nemen en de beste strategie voor je uitstippelen. Ben je bijvoorbeeld van mening dat de gestelde vordering niet juist is of dat er fouten zijn gemaakt in het incassoproces, dan kan de advocaat je ondersteunen bij het indienen van een verweer. Ook kan hij onderhandelen met je schuldeiser om een betalingsregeling te bereiken, wat kan resulteren in een lagere totale schuld of een haalbaar afbetalingsplan.

Het voordeel van een incasso-advocaat is dat hij je bedrijf gedegen juridisch advies kan geven. Zo kan hij bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van contracten om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen. Hij zal je informeren over je rechten als ondernemer en kan je helpen de wettelijke regels te begrijpen.

Hulp nodig?
Een niet-betaalde factuur betekent niet meteen het einde van de wereld, maar vergt wel een deskundige aanpak. Neem daarom vrijblijvend contact op met een van onze incasso-advocaten. Zij ondersteunen je graag en maken je wegwijs in het doolhof van wettelijke regels.

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Bekijk meer van Debiteurenbeheer
Incassoprocedures zijn niet weg te denken uit het bedrijfsleven. Wanneer klanten niet betalen voor geleverde diensten of producten, dan kan...