Incassoadvocaten: meer dan alleen incasseren

Incassoprocedures zijn niet weg te denken uit het bedrijfsleven. Wanneer klanten niet betalen voor geleverde diensten of producten, dan kan dit leiden tot behoorlijke financiële perikelen voor een onderneming. Gelukkig kan in dat geval een beroep worden gedaan op gespecialiseerde incassoadvocaten. Zij kunnen juridisch alles uit de kast trekken om de openstaande vordering te innen. Maar wat doet een incassoadvocaat precies? En waarin verschilt deze van een regulier incassobureau?

Alle juridische tools
Een incassoadvocaat is vakkundig in het innen van een openstaande vordering. Vanuit zijn gespecialiseerde opleiding heeft hij de juridische kennis en bevoegdheid om zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk een incassozaak tot een goed einde te brengen. Waar een incassobureau het dossier vaak sluit na een vergeefs buitengerechtelijk traject, kan een advocaat bij iedere vordering doorpakken via de rechtbank.

Het grootste voordeel van een incassoadvocaat is dan ook dat hij de juridische weg van A tot Z kan bewandelen. Hierdoor is het niet nodig om tussentijds van dienstverlener te wisselen. Bovendien heeft de advocaat uitgebreidere juridische expertise, waarmee hij complexere zaken kan aanpakken.

Belangrijk om te vermelden is dat incassoadvocaten ook een maatschappelijke rol vervullen, waardoor zij steeds op een correcte en ethische wijze te werk moeten gaan. Zij zijn immers gebonden aan de Gedragsregels van de Orde van Advocaten. Goede incassoadvocaten zullen dan ook altijd op een professionele en respectvolle wijze omgaan met een debiteur.

Wanneer kies je voor een incassoadvocaat?
Heb je als ondernemer te maken met een complexe of omvangrijke vordering of verwacht je dat je debiteur zich juridisch zal verweren? In dat geval kan het raadzaam zijn om direct een incassoadvocaat in de arm te nemen.

Naast zijn gespecialiseerde kennis en expertise, kunnen incassoadvocaten immers alle wettelijke tools daadwerkelijk inzetten. Hierin verschillen zij van het regulier incassobureau. Van het verzenden van aanmaningen en het treffen van betalingsregelingen tot het voeren van gerechtelijke (kort geding)procedures en van het leggen van beslagen tot het aanvragen van het faillissement van de debiteur. Aangezien veel debiteuren bekend zijn met deze vergaande bevoegdheden, werpt de inschakeling van een incassoadvocaat meer gewicht in de schaal. Je debiteur zal aanvoelen dat het jou menens is en de nodige druk ervaren.

Hoewel het inschakelen van een incassoadvocaat in eerste instantie kostbaarder lijkt dan het gebruik maken van een incassobureau, hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Zo is het gros van de incassoadvocaten gewend om op basis van No Cure No Pay te werken. Meer dan eens keren zij de geïncasseerde hoofdsom – zonder berekening van een succesfee – zelfs volledig uit. De vergoeding van hun incassowerkzaamheden verhalen zij op de debiteur zelf.

Conclusie
Heb jij binnen je bedrijf te kampen met openstaande vorderingen? Of ben je benieuwd op welke wijze je de interne processen beter kunt inrichten om zakelijke betalingsrisico’s te voorkomen? In dat geval adviseren wij je om eens je licht op te steken bij een van onze incassospecialisten. Zij helpen je graag!

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Bekijk meer van Debiteurenbeheer
Heeft je bedrijf een dienst of product geleverd en blijft de betaling uit, dan kan dit voor de nodige stress...