Je eigen onderneming starten, wat is juridisch van belang?

De start van je eigen onderneming is altijd spannend. Of je nou je eigen webwinkel begint of besluit om zelfstandig adviesdiensten te leveren, er zijn een aantal stappen die je altijd zal moeten nemen. In deze blog geef ik enkele belangrijke juridische stappen die je niet mag vergeten bij het starten van een onderneming.

Pakkende bedrijfsnaam
Laten we beginnen met de zoektocht naar een onderscheidende bedrijfsnaam. Omdat de keuze voor een bedrijfsnaam juridische gevolgen kan hebben, is het verstandig om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Zo doe je er goed aan om te onderzoeken of de door jou gekozen naam niet al bestaat en je dus geen inbreuk maakt op het intellectueel eigendomsrecht van anderen. Het zou erg vervelend zijn als je na de start van je onderneming verplicht wordt om te stoppen met het gebruik van je bedrijfsnaam. Als je je bedrijfsnaam hebt gekozen, is het verstandig om zelf tijdig het beeld- of woordmerk te registreren. Hiermee voorkom je inbreuken door derden.

Juiste rechtsvorm
Daarnaast is van belang dat je kiest voor de juiste rechtsvorm. Oftewel de juridische entiteit waarbinnen je de onderneming wilt voeren. Wanneer je met je bedrijf winst wilt maken en deze winst aan jezelf zal uitkeren, kom je al snel uit bij de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (VOF) of de besloten vennootschap (BV). Sinds een aantal jaren wordt ook de coöperatie weer populairder. Hierbij speelt een rol of je alleen of samen met anderen aan de slag gaat. Ook is het van belang om te kijken in hoeverre je persoonlijke aansprakelijkheid wilt uitsluiten, wat dan weer samenhangt met de mate waarin je met je onderneming risico’s loopt. Naast juridische aspecten zal je in je keuze ook financiële en fiscale aspecten moeten betrekken.

Afhankelijk van de rechtsvorm waarvoor je kiest zal je een notaris moeten inschakelen. Voor de oprichting van een eenmanszaak of VOF is dit niet verplicht, bij een BV of coöperatie is dit wel het geval. Om zeker te zijn van je zaak, kan je dit het beste afstemmen met een jurist. Hij/zij kan je begeleiden in het maken van de juiste keuze.

Inschrijving KvK
Nu je een rechtsvorm gekozen hebt, ga je jouw onderneming inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Sinds enkele jaren bestaat er een automatische verbinding tussen de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Hierdoor hoef je jouw onderneming niet meer apart bij de Belastingdienst aan te melden. Vroeger moest dit nog wel. Vanaf het moment dat je bedrijf staat ingeschreven in het handelsregister valt deze onder de (weliswaar beperkte) bescherming van de Handelsnaamwet.

Goede contracten
Voordat je echt aan de slag gaat, is het slim om duidelijke en heldere afspraken te maken met partijen waarmee je gaat samenwerken. Denk hierbij aan een goede set algemene voorwaarden. Met algemene voorwaarden is het voor anderen duidelijk op welke wijze je opereert en wat zij van jou kunnen en mogen verwachten. Hierdoor voorkom je dat je opdrachtbevestiging of overeenkomst zelf onnodig omvangrijk wordt. Houd er overigens altijd rekening mee dat je jouw algemene voorwaarden op de juiste wijze hanteert, zodat je bij een potentieel conflict altijd een beroep hierop kunt doen.

De grootste fout die beginnende ondernemers maken is dat zij hun algemene voorwaarden van het internet plukken. Deze zijn niet altijd volledig en zorgen eerder voor verwarring dan voor verduidelijking. Je kan dit beter afstemmen met een jurist. Deze heeft mogelijk al goede modelvoorwaarden op de plank liggen en zal anders in staat zijn om deze voor je op te stellen. Dit is de investering zeker waard.

Verzekering
Wat je als ondernemer echt niet mag vergeten is het afsluiten van goede verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheids-, beroepsaansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hierdoor ben je beschermd wanneer je bijvoorbeeld slachtoffer wordt van cybercrime of wanneer jouw werknemer schade veroorzaakt. Belangrijk is dat de inhoud van je algemene voorwaarden en contracten past bij de inhoud van de polisvoorwaarden. Een goede jurist en verzekeraar zullen daarom altijd de inhoud van je polisvoorwaarden en/of algemene voorwaarden controleren.

Wettelijke vereisten
Als laatste is het slim om in het algemeen te checken of er nog specifieke wettelijke vereisten zijn waaraan je als ondernemer dient te voldoen. Misschien zijn er specifieke branchediploma’s waarover je dient te beschikken of beroepseisen waaraan je dient te voldoen. Of ga na of er nog bepaalde vergunningen aangevraagd moeten worden. Uiteraard zal het een en ander afhankelijk zijn van de aard van de activiteiten die je bedrijf verricht. In ieder geval wens ik je veel succes!

Wil je meer weten over de juridische stappen die je als beginnend ondernemer moet nemen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Over de auteur: Niels Vanaken is advocaat bij Open Legal Advocaten. Hij staat met name ondernemers bij op diverse juridische terreinen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

eigen onderneming

Doe jij veilig zaken?

*Excl. btw en op basis van 12 maanden.

Deel dit artikel
Cybercrime wordt steeds vaker beschouwd als de georganiseerde misdaad van de toekomst. Het lijkt erop dat het uitvoeren van cyberaanvallen...
Een groot voordeel van ons vak is dat wij bedrijven niet alleen met daad maar ook met goede raad kunnen...
Stel je het verhaal van onze cliënt eens voor… Je koopt een prachtige stadsvilla en hebt hiervoor een serieus bedrag...
Nog steeds worden advocaten vaak weggezet als een soort ‘noodzakelijk kwaad’. Enigszins saaie jongens in maatpakken, die uren binnen harken...
Een RI…wat? Een RI&E, oftewel een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Hiermee breng je kort gezegd alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in...
Wanneer je een ondernemer vraagt waar hij zakelijk het meest trots op is, dan antwoordt hij vaak “mijn merk”. Op...