Een credit check ten aanzien van een bedrijf: waar let je op?

Bij het zakendoen weet jij als ondernemer graag met wie je te maken hebt. Inzicht in de financiële toestand van een bedrijf kan het verschil maken tussen een successtory of een financieel debacle. Het maakt niet uit of je diensten of producten levert, als investeerder optreedt of een lange termijn samenwerking aangaat; het financieel natrekken van een bedrijf via een credit check valt sterk aan te raden. Wat houdt een credit check precies in, hoe voer je deze uit en waar moet je op letten? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Wat is een credit check?
Via een credit check oftewel kredietwaardigheidscontrole evalueer je het vermogen van een bedrijf om te voldoen aan haar financiële verplichtingen. Deze controle verschaft je een beeld van de financiële stabiliteit en betrouwbaarheid van het bedrijf. Hierdoor ben je als ondernemer of investeerder beter geïnformeerd. Op basis van de onderzoeksresultaten maak je verstandigere keuzes en neem je betere zakelijke beslissingen.

Hoe voer je een credit check uit?
In de praktijk bestaan er meerdere methodes om een credit check ten aanzien van een bedrijf uit te voeren. Hierbij valt onder meer te denken aan:

  1. Officiële kredietbeoordelingsbureaus: raadzaam is om gebruik te maken van bureaus die gespecialiseerd zijn in het beoordelen van de kredietwaardigheid van bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn Dun & Bradstreet en GraydonCreditsafe. Tegen een bepaalde vergoeding leveren zij jou een gedetailleerd kredietwaardigheidsrapport ten aanzien van het bedrijf, met scores en aanbevelingen. Uit de inhoud van dit rapport kun je vaak al het nodige afleiden.
  2. Jaarrekeningen en financiële overzichten: het is altijd goed om de financiële jaarstukken van een bedrijf grondig te analyseren. Hieruit haal je immers veel informatie over de financiële gezondheid van het bedrijf. Zo kun je de liquiditeit, solvabiliteit, cashflow en omzetcijfers van het bedrijf onder de loep nemen. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de financiële stabiliteit van de onderneming.
  3. Referenties van handelspartners: een andere manier om actueel inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid van het bedrijf is door haar netwerk te raadplegen. Neem eens contact op met handelspartners of leveranciers van het bedrijf en informeer naar hun ervaringen. Deze ervaringen kunnen je waardevolle inzichten bieden in het betalingsgedrag en de betrouwbaarheid van de organisatie.

Waarop moet je letten?

  • Kredietbeoordeling: de meeste kredietbeoordelingsbureaus geven een score die de kredietwaardigheid van het bedrijf weergeeft. Een hoge score betekent doorgaans dat het bedrijf als financieel betrouwbaar wordt beschouwd.
  • Betalingsgedrag: zijn er meldingen van late betalingen of wanbetaling bekend? Consistent slecht betalingsgedrag aan de zijde van het bedrijf kan een rode vlag zijn.
  • Schulden en verplichtingen: is sprake van een hoge schuldenlast, dan kan dit een indicatie vormen van financiële problemen. Temeer als de schuldenomvang snel toeneemt.
  • Groei en omzetcijfers: een bedrijf dat stabiel groeit en gezonde omzetcijfers laat zien is vaak betrouwbaarder dan een bedrijf met fluctuerende of dalende cijfers.
  • Branche en markttrends: belangrijk is om de bredere markt en industrietrends te begrijpen. Zelfs een financieel gezond bedrijf kan immers risico’s lopen wanneer het actief is in een krimpende markt of branche.

Een verwittigd man…
Het uitvoeren van een credit check ten aanzien van een bedrijf vormt een essentiële stap bij het maken van goede zakelijke keuzes. Door jezelf te voorzien van de juiste informatie, minimaliseer je het risico op financiële tegenslagen. Raadzaam is om hierbij verschillende informatiebronnen te raadplegen. Wil je een credit check laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Bekijk meer van Contracten
Bij het zakendoen is het belangrijk om enkel in zee te gaan met bedrijven die voldoende kredietwaardig zijn. Kort gezegd,...
Voor bedrijven is het belangrijk dat zij tijdig juridische hulp inschakelen. Zo worden regelmatig contracten gesloten, waarbij gemaakte afspraken helder...