Kredietwaardigheid van een bedrijf

Bij het zakendoen is het belangrijk om enkel in zee te gaan met bedrijven die voldoende kredietwaardig zijn. Kort gezegd, houdt de term kredietwaardigheid in dat het bedrijf in staat is om te voldoen aan haar lopende financiële verplichtingen. Het bedrijf kan haar dagelijkse rekeningen betalen en laat niet onnodig schulden ontstaan. Waarom is de kredietwaardigheid van een bedrijf van belang en wat houdt een kredietcheck precies in?

Belang van kredietwaardigheid
Is een bedrijf onvoldoende kredietwaardig, dan heeft dit een negatieve impact op de eigen organisatie. Zo zijn banken of private investeerders niet snel geneigd om financiering te verstrekken indien uit kredietchecks blijkt dat het bedrijf in de rode cijfers staat. Begrijpelijkerwijs onderzoeken zij de kredietwaardigheid van bedrijven die hen benaderen voor een investering. Zijn zij al bereid om kapitaal te verstrekken, dan zullen zij strenge voorwaarden hieraan verbinden, zoals het verlangen van extra zekerheden of het vragen van hogere rentes.

Meer in het algemeen is de kredietwaardigheid van een bedrijf belangrijk voor het vertrouwen dat de markt stelt in de onderneming. Zo speelt de kredietwaardigheid van beursgenoteerde ondernemingen een grote rol voor beleggers. Ook zal het gros van de andere bedrijven enkel zaken willen doen met een bedrijf dat beschikt over voldoende financiële armslag. Een onderneming kan dan ook maar beter goed te boek staan.

Kredietcheck bedrijven
Wie succesvol wil ondernemen kan diverse wegen bewandelen om de kredietwaardigheid van een bedrijf te checken. De doe-het-zelver kan via het internet reeds veel financiële gegevens over bedrijven terugvinden. Denk aan openbaar toegankelijke bronnen als de Nederlandse Kamer van Koophandel. Zo vertelt de omzet- en winstontwikkeling die kan worden afgeleid uit verplicht gepubliceerde jaarstukken iets over de kredietwaardigheid van het betreffend bedrijf. Maar ook online gegevens over het betaalgedrag en klantervaringen scheppen vaak al een goed beeld.

Voor wie een stap verder wil gaan, bestaan er professionele ratingbureaus. Deze ratingbureaus zijn volledig gericht op het in kaart brengen van de kredietwaardigheid van bedrijven. Zij baseren zich op een groot aantal financiële gegevens en kunnen deze gegevens tegen betaling aanleveren. Bekende wereldspelers op dit terrein zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch Ratings.

Ook in Nederland zijn er organisaties die financiële bedrijfsdata verzamelen en op basis hiervan de kredietwaardigheid van bedrijven bepalen. De meest bekende speler op de markt is GraydonCreditsafe. Open Legal Advocaten werkt al jarenlang samen met deze organisatie, om haar cliënten te kunnen voorzien van betrouwbare kredietwaardigheidsrapporten.

Rating
Het spreekt voor zich dat hoe gezonder een bedrijf is, des te positiever haar kredietwaardigheid zal zijn. De combinatie van alle relevante financiële gegevens die over een bedrijf zijn terug te vinden geeft de mate van kredietwaardigheid oftewel de rating van het bedrijf aan. Om deze rating uit te drukken wordt doorgaans gebruik gemaakt van de letters A, B, C en D. Zo staat bijvoorbeeld AAA voor zeer kredietwaardig en duidt een D-rating op het ontbreken van kredietwaardigheid. Deze rating speelt een grote rol bij het zakendoen, zeker op internationaal niveau.

Kredietcheck uitvoeren?
Wil jij een kredietcheck uitvoeren naar een bedrijf? Vraag dan geheel kosteloos een kredietwaardigheidsrapport bij ons aan.

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Bekijk meer van Contracten
Bij het zakendoen weet jij als ondernemer graag met wie je te maken hebt. Inzicht in de financiële toestand van...
Voor bedrijven is het belangrijk dat zij tijdig juridische hulp inschakelen. Zo worden regelmatig contracten gesloten, waarbij gemaakte afspraken helder...