Appen tijdens het rijden? Dan word je gesnappt!

appen tijdens rijden
Stel je voor: je rijdt naar huis na een drukke dag... het stoplicht springt op rood en je grijpt snel naar je telefoon om dat ene bericht te checken. Of je hoort het bekende geluid van een binnenkomend appje en denkt: even kijken, dat kan wel toch? Wat veel weggebruikers zich niet realiseren, is dat even snel appen kan leiden tot een financieel fiasco. Want verzekeraars hebben hun beleid aangescherpt: wie schade veroorzaakt terwijl ie aan het appen was, mag de rekening voortaan helemaal zelf betalen. En die kan fors oplopen!
Verzekeraars dekken dit niet langer

Misschien heb je het al voorbij zien komen in het nieuws: grote verzekeraars zoals Interpolis, Centraal Beheer en FBTO hebben hun polisvoorwaarden aangepast. Ook Inshared en Nh1816 Verzekeringen zullen volgen. In deze nieuwe voorwaarden staat expliciet dat je niet verzekerd bent als je tijdens het rijden een telefoon vasthoudt of er een bericht op typt. Een keiharde uitsluiting dus, want verzekeraars willen niet opdraaien voor de schade.

Maar ook als je verzekeraar nog geen uitsluiting in haar polisvoorwaarden heeft staan, is het risico groot. Want ook dan kan je alsnog aansprakelijk worden gesteld – appen achter het stuur is immers wettelijk verboden.

Grote financiële gevolgen 

Stel dat je tijdens het appen een ongeluk met letselschade veroorzaakt. Een whiplash, botbreuken of kneuzingen zijn de meest voorkomende letsels. In dat geval kunnen de medische kosten al snel in de duizenden euro’s lopen. Maar wat als het slachtoffer omvangrijke blijvende schade oploopt? Een voorbeeld dat vaak wordt genoemd is de aanrijding van een 45-jarige chirurg, die door letsel aan zijn hand nooit meer kan opereren. Bij een bruto jaarinkomen van 180.000 euro en nog 22 jaar tot pensionering praat je over bijna € 4 miljoen aan schadevergoeding.

Blijkt uit bewijs dat jij tijdens het rijden zat te appen, dan komt die schadevergoeding dus volledig voor jouw rekening. Maar weinig mensen kunnen een dergelijk schadebedrag uit eigen zak betalen. In de praktijk volgt dan een traject van betalingsregelingen, beslagleggingen en in het ergste geval een persoonlijk faillissement.

En leaseauto’s dan?

Denk je dat je wel gedekt bent als je rijdt in een leaseauto? Think again. Ook bij leaseauto’s blijf jij als bestuurder persoonlijk verantwoordelijk voor je gedrag achter het stuur. De verzekering van leaseauto’s valt weliswaar onder de leasemaatschappij, maar ook dan gelden de standaard polisvoorwaarden.

Wellicht een tip voor jou als werkgever om goede contractuele afspraken te maken met werknemers aan wie je een leaseauto ter beschikking stelt. Een handsfree beleid in het personeelsreglement en duidelijke voorwaarden in de arbeidsovereenkomst zijn geen overbodige luxe!

GRATIS je arbeidsovereenkomst of personeelsreglement laten checken: dat kan hier.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
Als professioneel fotograaf wil je juridisch geen risico’s lopen. Een belangrijk document dat hierbij helpt noemen wij de ‘quitclaim’. Ben...
Stel, je hebt geïnvesteerd in een product voor je bedrijf maar al snel blijkt dat het niet voldoet aan je...
Nog steeds worden advocaten vaak weggezet als een soort ‘noodzakelijk kwaad’. Enigszins saaie jongens in maatpakken, die uren binnen harken...
Stel je de volgende situatie voor op de werkvloer – echt gebeurd: een knetterende ruzie escaleert volledig. Twee collega’s vliegen...
Stel je het verhaal van onze cliënt eens voor… Je koopt een prachtige stadsvilla en hebt hiervoor een serieus bedrag...
Stel, je bent lekker bezig met je bedrijf: klanten tevreden, je team groeit mee. Maar dan komt ineens een arbodienst...