Recht op vrije advocaatkeuze?

Vrije advocaatkeuze 

Zakelijk kan het zinvol zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Is je bedrijf betrokken bij een geschil, dan is het namelijk prettig om gedekt te zijn voor de juridische kosten. Veel ondernemers weten echter niet dat zij recht hebben op ‘vrije advocaatkeuze’. In de praktijk willen verzekeraars hier weleens moeilijk over doen. Hierdoor worden verzekerde bedrijven beperkt in hun recht op deskundige juridische bijstand. Tijd dus om hieraan een blog te wijden.

Je verzekeringspolis 

Het recht op vrije advocaatkeuze volgt uit je verzekeringspolis. Kort gezegd, houdt dit recht in dat je bij een zakelijk geschil zelf een advocaat kunt kiezen om je bedrijf hierin te ondersteunen. Je verzekeraar vergoedt dan binnen de verzekerde som de kosten voor de inschakeling van de advocaat. Natuurlijk is dit recht niet onbeperkt en zijn hier grenzen aan verbonden.* Het vormt dan ook geen vrijbrief om voor ieder conflict een kostbare advocaat in de arm te nemen.

Weigerende verzekeraar?

Het recht op vrije advocaatkeuze ontstaat al vanaf het moment dat het geschil tot een gerechtelijke procedure zou kunnen leiden. Bedenk dus dat het treffen van een buitengerechtelijke regeling met je wederpartij ook hieronder valt. Verzekeraars stellen zich weleens op het onjuist standpunt dat dit recht pas ontstaat wanneer een gerechtelijke procedure daadwerkelijk is gestart.

Ook is de verzekeraar soms pas bereid om advocaatkosten te vergoeden nadat de advocaat haar opdrachtbevestiging heeft ontvangen. Deze handelwijze is eveneens onhoudbaar. Het recht op vrije advocaatkeuze ontstaat namelijk wanneer het bedrijf volgens de verzekeringspolis rechtsbijstand kan eisen van haar verzekeraar.

Een ander voorbeeld waarbij een verzekeraar de grens overschrijdt, is wanneer zij de vergoeding van de advocaatkosten te zeer beperkt in verhouding tot de verzekerde som. Of wanneer zij hieraan onredelijke voorwaarden verbindt. Voor het verzekerd bedrijf wordt het hierdoor immers onmogelijk om een goede advocaat in te schakelen. In de praktijk maakt de verzekeraar steeds vaker prijsafspraken met de advocaat aan wie zij het dossier uitbesteedt. Op zich is hier niets mis mee, voor zover hierdoor het recht op vrije advocaatkeuze niet wordt uitgehold.

Wegwijs!

Heb jij een zakelijk geschil en wil je weten welke kosten gedekt worden door je verzekering? Of word jij naar jouw gevoel beperkt in je recht op vrije advocaatkeuze? Neem dan contact met ons op. Wij gaan het gesprek aan met je verzekeraar. Hiermee krijgt je bedrijf de beste juridische bijstand!

Over de auteurNiels Vanaken is advocaat bij Open Legal Advocaten. Hij staat ondernemers bij op diverse juridische terreinen.

* Het recht op vrije advocaatkeuze is vastgelegd in artikel 4 Richtlijn 87/344 en artikel 201 Richtlijn 2009/138 en geïmplementeerd in artikel 4:67 Wet op het financieel toezicht. In de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn de grenzen van dit recht afgebakend (o.m. HVJ EU-uitspraken Eschig, Vlaamse Balies, Stark, Sneller en Massar).

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Incasso

Doe jij veilig zaken?

*Excl. btw en op basis van 12 maanden.

Deel dit artikel
Wanneer je een ondernemer vraagt waar hij zakelijk het meest trots op is, dan antwoordt hij vaak “mijn merk”. Op...
Stel, je hebt via je bedrijf een set zonnepanelen geleverd aan een klant. Je bent een maand verder en je...
Als professioneel fotograaf wil je juridisch geen risico’s lopen. Een belangrijk document dat hierbij helpt noemen wij de ‘quitclaim’. Ben...
Als ondernemer schakel je vaak andere organisaties in om persoonsgegevens te verwerken voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de accountant...
Een groot voordeel van ons vak is dat wij bedrijven niet alleen met daad maar ook met goede raad kunnen...
Streef je als ondernemer naar een stabiele bedrijfsvoering, dan is het belangrijk dat je doorlopend beschikt voor voldoende cashflow. Hiervoor...