Leg je geldlening goed vast!

geldlening
Recent kreeg ik van een cliënt de vraag of ik een geldlener 'iets meer dan een ton' kon laten terugbetalen. Het liefst zo snel mogelijk. Blijkbaar was alles mondeling verlopen. Er was geen afspraak gemaakt over de terugbetaling en over rente was niet gesproken. Tja, dan wordt het juridisch wat lastiger. Gek genoeg komt het nog vaak voor dat een geldlening wordt verstrekt zonder dat iets op papier is gezet. Regelmatig gaat het om serieuze bedragen die in goed vertrouwen worden geleend.
Geldleningovereenkomst

Het klinkt als een open deur, maar het zou je verbazen hoe vaak het in de praktijk voorkomt dat een schriftelijke geldleningovereenkomst ontbreekt. Met veel geluk komen er e-mails, appjes en bankafschriften boven tafel, waaruit blijkt wie welk bedrag aan wie heeft geleend. Ook wil er wel eens een getuige opduiken die de gemaakte afspraken kan bevestigen. Maar erg handig is het allemaal niet.

Leg daarom de gemaakte afspraken helder vast. Er zijn genoeg goede modelovereenkomsten in omloop, mijn advies is om hiervan gebruik te maken. Dit voorkomt dat je belangrijke onderwerpen over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop het bedrag moet worden terugbetaald, de rentevergoeding die de geldlener verschuldigd is en wat de gevolgen zijn wanneer deze zich niet houdt aan zijn terugbetalingsverplichting. Gaat het om een groter leenbedrag, dan loont het om zekerheden op te nemen in de overeenkomst. Laat je hierover goed adviseren door een jurist.

Geen terugbetalingstermijn

In het geval van onze cliënt was er zelfs geen afspraak gemaakt over de termijn waarbinnen de geldlener het bedrag moest terugbetalen. Juridisch spreken we dan over een ‘geldlening voor onbepaalde tijd’. Gelukkig weet de wetgever hier een mouw aan te passen, waardoor de geldlening toch op enig moment opeisbaar wordt.

Zo volgt uit artikel 7:129e Burgerlijk Wetboek dat de geldlener in dat geval het geleend bedrag moet terugbetalen ‘binnen een termijn van zes weken nadat mededeling is gedaan dat tot opeising wordt overgegaan’. Dit houdt dus wel in dat je als geldgever zelf in actie zal moeten komen, door jouw geldlener ervan in kennis te stellen dat je de geldlening opeist. Zorg ervoor dat je kunt aantonen dat je de geldlener hiervan op de hoogte hebt gebracht.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
Een groot voordeel van ons vak is dat wij bedrijven niet alleen met daad maar ook met goede raad kunnen...
Wanneer je een ondernemer vraagt waar hij zakelijk het meest trots op is, dan antwoordt hij vaak “mijn merk”. Op...
Als ondernemer bereik je weleens het punt dat je een ingebrekestelling moet versturen. In de volksmond ook wel aanmaning of...
De start van je eigen onderneming is altijd spannend. Of je nou je eigen webwinkel begint of besluit om zelfstandig...
Als ondernemer schakel je vaak andere organisaties in om persoonsgegevens te verwerken voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de accountant...
Stel je het verhaal van onze cliënt eens voor… Je koopt een prachtige stadsvilla en hebt hiervoor een serieus bedrag...