Heb jij als werkgever een RI&E?

als werkgever een RI&E
Een RI...wat? Een RI&E, oftewel een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Hiermee breng je kort gezegd alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart. Daartoe ben je als werkgever verplicht. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse bedrijven met personeel niet beschikt over een RI&E. Vaak is men niet eens ermee bekend. Reden genoeg om stil te staan bij dit onderwerp. Een goede RI&E voorkomt immers niet enkel arbeidsongevallen, maar ook werkgeversaansprakelijkheid. Bovendien bespaart het je een directe boete van de arbeidsinspectie.
Veilige werkomgeving

Een RI&E vormt in feite de basis van je arbobeleid. Als werkgever evalueer je de risico’s op de werkvloer en breng je in kaart waaruit deze risico’s precies bestaan. Vervolgens maak je een plan van aanpak. Hierin neem je op welke concrete acties jouw organisatie onderneemt om de geïnventariseerde risico’s te beheersen. Het doel van de RI&E is uiteindelijk om gezondheidsklachten en ongevallen bij je medewerkers te voorkomen of deze in ieder geval te beperken. Je wil namelijk dat je personeel op een veilige en gezonde manier kan werken.

Bij arbeidsrisico’s kun je enerzijds denken aan lichamelijke risico’s. Bijvoorbeeld het tillen van zware dingen, het maken van lange werkuren achter de laptop of het oplopen van gehoorschade door harde geluiden. Anderzijds kun je denken aan mentale risico’s, zoals werkstress en burn-out klachten. Maar ook veiligheidsrisico’s doen zich voor, bijvoorbeeld wanneer je werknemers worden blootgesteld aan straling.

Plan van aanpak

Je plan van aanpak is erg belangrijk om de RI&E optimaal toe te passen binnen je onderneming. Dit plan vormt dan ook een verplicht onderdeel van de RI&E. Je kunt dit beschouwen als een praktische ‘to do list’ om de aanwezige risico’s te beheersen. In het plan neem je onder meer op welke personen binnen je organisatie verantwoordelijk zijn om daartoe de juiste acties te ondernemen. Ook geef je hierin aan op welk moment deze acties genomen worden en welk budget je hiervoor ter beschikking stelt.

Het plan van aanpak kun je als werkgever zelf opstellen, maar ook kun je een gecertificeerde arbodienst hiervoor inschakelen. Wacht hier in ieder geval niet te lang mee. Geen plan van aanpak betekent immers geen RI&E. Bij een bezoek van de arbeidsinspectie zal deze zeker hiernaar vragen. Via de website rie.nl vind je handige tools om snel aan de slag te gaan.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
Stel, je hebt via je bedrijf een set zonnepanelen geleverd aan een klant. Je bent een maand verder en je...
Nog steeds worden advocaten vaak weggezet als een soort ‘noodzakelijk kwaad’. Enigszins saaie jongens in maatpakken, die uren binnen harken...
Vrije advocaatkeuze  Zakelijk kan het zinvol zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Is je bedrijf betrokken bij een geschil,...
Maak je gebruik van cookies op je website ? Dan ben je wettelijk verplicht om een cookiebeleid te hanteren en...
Je zal het als bestuurder van een BV maar voor de kiezen krijgen; persoonlijk aansprakelijk gesteld worden door de belastingdienst...
De start van je eigen onderneming is altijd spannend. Of je nou je eigen webwinkel begint of besluit om zelfstandig...