Misvattingen over advocaten

Nog steeds worden advocaten vaak weggezet als een soort ‘noodzakelijk kwaad’. Enigszins saaie jongens in maatpakken, die uren binnen harken en grotendeels met zichzelf bezig zijn. Toch strookt dit beeld zeker niet altijd met de werkelijkheid. De meeste advocaten zijn gemotiveerd, hebben passie voor hun vak en gaan voor hun cliënten door het vuur. Evenals bij ieder ander beroep, is het vermoedelijk maar net wie je treft.

Minder stoffig
Van oudsher heeft ‘de advocaat’ een nogal stoffig imago. Een grijze verschijning die prat gaat op wettelijke regeltjes en buiten zijn of haar vakgebied veelal twee linkerhanden heeft. Zeker wanneer het aankomt op bijvoorbeeld cijfertjes of ICT. Anno 2021 gaat deze vlieger steeds minder op. De advocatuur heeft de afgelopen jaren een flinke verjonging doorgemaakt en binnen steeds meer kantoren zie je moderne technieken terug. Doordat steeds meer vrouwen werkzaam zijn binnen de advocatuur, heeft onze beroepsgroep een stevige ‘female touch’ gekregen. Ook advocaten met een allochtone afkomst zie je steeds vaker aan het werk. Dit alles is een positieve ontwikkeling. Meer diversiteit zorgt voor meer creativiteit en goede brains binnen onze tak van sport.

Specialisatie
Wat veel mensen niet weten, is dat het recht vrij breed is. In de praktijk heerst nog vaak de gedachte dat een advocaat alle kennis in huis heeft en dan ook alle zaken behandelt. Dat is niet zo. Uiteraard is dit onmogelijk en dit zou de kwaliteit van het geleverde werk ook niet ten goede komen. Daarom tref je advocaten die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in echtscheidingen of erfrecht, terwijl anderen veelal bedrijven of geweldsplegers bijstaan.

Out of the box
Wat goede advocaten wel met elkaar gemeen hebben, is dat zij in staat zijn om een sterke vertrouwensband met hun cliënten op te bouwen. Vanuit oprechte interesse verdiepen zij zich in jouw belangen en zetten zij net die extra stap. Kenmerkend is ook dat zij vanuit hun creativiteit in staat zijn om ‘out of the box’ te denken en dat zij proactief te werk gaan. Zij denken steevast met je mee en zullen je veelal ongevraagd van waardevolle adviezen voorzien.

In de buidel tasten
Toegegeven, goede advocaten kosten geld. Vaak zijn zij niet goedkoop. Tenzij je aanspraak kunt maken op gesubsidieerde rechtsbijstand of dekking via je rechtsbijstandsverzekeraar, zal je doorgaans rekening moeten houden met een serieuze investering. Echter mag je niet vergeten dat advocaten, evenals bijvoorbeeld accountants of notarissen, een behoorlijk aantal jaren aan opleiding doorlopen en dat zij zich hiernaast permanent moeten bijscholen. Het gemiddeld advocatenkantoor kent verder de nodige overhead- en personeelskosten. Van een professioneel advocaat mag je in ieder geval verwachten dat hij of zij voorafgaand goed met je afstemt over te verwachten kosten. Ook zal helder en transparant worden gefactureerd.

Wie kies je?
Advocaten tref je in alle geuren en kleuren. Het beste vertrouw je gewoon op je gevoel, waarbij je op zoek gaat naar de advocaat die het beste bij je past en met wie je een klik ervaart. De meeste advocaten zullen je voldoende kennis en expertise in huis hebben om je goed te kunnen bijstaan. Mocht je op zoek zijn naar een advocaat, raadpleeg dan het landelijk register van de Orde van Advocaten of vraag eens rond binnen je netwerk. Veel succes!

Over de auteur: Niels Vanaken is advocaat bij Open Legal Advocaten. Hij staat met name ondernemers bij op diverse juridische terreinen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op via:

Doe jij veilig zaken?

*Excl. btw en op basis van 12 maanden.

Deel dit artikel
Als ondernemer bereik je weleens het punt dat je een ingebrekestelling moet versturen. In de volksmond ook wel aanmaning of...
Wanneer je een ondernemer vraagt waar hij zakelijk het meest trots op is, dan antwoordt hij vaak “mijn merk”. Op...
Een groot voordeel van ons vak is dat wij bedrijven niet alleen met daad maar ook met goede raad kunnen...
Als professioneel fotograaf wil je juridisch geen risico’s lopen. Een belangrijk document dat hierbij helpt noemen wij de ‘quitclaim’. Ben...
Een goede set algemene voorwaarden is onmisbaar voor ieder bedrijf. Een juist gebruik ervan beschermt je organisatie immers tegen tal...
Recent kreeg ik van een cliënt de vraag of ik een geldlener ‘iets meer dan een ton’ kon laten terugbetalen....