Menu
Het klassieke concurrentiebeding ligt al langer onder vuur. Dit komt omdat werknemers zich vaak beperkt voelen in hun vrijheid om ergens anders te werken. Hierdoor blijft talent gevangen in banen waar werknemers niet meer gelukkig zijn, aldus de wetgever. Deze vindt dat werkgevers het concurrentiebeding te vaak inzetten zonder duidelijke noodzaak. Men wil dan ook een betere balans creëren tussen jouw behoefte als werkgever om je bedrijfsgeheimen te beschermen en het recht van je medewerkers om vrij te kiezen waar zij gaan werken.
De Wet modernisering concurrentiebeding ligt momenteel bij de Tweede Kamer en moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld. De oorspronkelijk geplande startdatum betrof 1 januari 2025, maar verwacht wordt dat deze in de loop van 2025 van kracht wordt.
Het concurrentiebeding krijgt dus een flinke make-over. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor jou als werkgever?
👉 Maximale looptijd – Het beding mag niet langer gelden dan een bepaalde termijn. De exacte duur moet nog worden vastgesteld door de wetgever.
👉 Gebiedsafbakening – Het beding moet duidelijk aangeven in welk gebied of voor welke specifieke activiteiten het van toepassing is.
👉 Individueel maatwerk – Je dient per werknemer en functie te motiveren waarom een concurrentiebeding echt noodzakelijk is.
👉 Betalen – De grootste verandering gaat zijn dat je zal moeten betalen om beroep te kunnen doen op het concurrentiebeding. Hiermee wil de wetgever je dwingen om goed na te denken over het inzetten ervan.
👉Strikte termijnen – Je dient strikte termijnen in acht te nemen om een beroep te kunnen doen op het concurrentiebeding:
Hoog tijd dus om je personeelsbeleid onder de loep te nemen! Hierbij alvast enkele tips:
✅ Check je huidige arbeidscontracten – Welke medewerkers hebben nu een concurrentiebeding en bij wie is dat echt cruciaal? Maak ook een schatting: hoeveel zou je moeten betalen als je bepaalde concurrentiebedingen wilt blijven handhaven? Ontwikkel hiernaast nieuwe arbeidscontracten die voldoen aan de nieuwe eisen of focus meer op alternatieven zoals relatiebedingen.
✅ Gebruik een relatie- en geheimhoudingsbeding – Het relatiebeding, dat voorkomt dat ex-werknemers jouw klanten benaderen, blijft een krachtig alternatief. Ook geheimhoudingsclausules worden niet getroffen door de nieuwe wetgeving.
✅ Beveilig je bedrijfsgeheimen anders – Verbeter je interne procedures voor toegang tot gevoelige informatie. Wie heeft echt toegang nodig tot welke informatie?
✅ Blijf je concurrentie een stap voor – Zorg ervoor dat je succes niet afhangt van enkele sleutelfiguren, maar van continue vernieuwing. Als jij sneller innoveert dan je concurrenten kunnen kopiëren, maakt het voor je bedrijf minder uit als er iemand vertrekt.
✅ Zorg ervoor dat niemand weg wil – De beste bescherming? Zorg ervoor dat je mensen niet eens willen vertrekken. Investeer in een geweldige werksfeer, goede ontwikkelingsmogelijkheden en eerlijke beloning. Een loyale medewerker is meer waard dan strenge juridische clausules.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Auteur: Niels Vanaken