Een RI&E vormt in feite de basis van je arbobeleid. Als werkgever evalueer je de risico’s op de werkvloer en breng je in kaart waaruit deze risico’s precies bestaan. Vervolgens maak je een plan van aanpak. Hierin neem je op welke concrete acties jouw organisatie onderneemt om de geïnventariseerde risico’s te beheersen. Het doel van de RI&E is uiteindelijk om gezondheidsklachten en ongevallen bij je medewerkers te voorkomen of deze in ieder geval te beperken. Je wil namelijk dat je personeel op een veilige en gezonde manier kan werken.
Bij arbeidsrisico’s kun je enerzijds denken aan lichamelijke risico’s. Bijvoorbeeld het tillen van zware dingen, het maken van lange werkuren achter de laptop of het oplopen van gehoorschade door harde geluiden. Anderzijds kun je denken aan mentale risico’s, zoals werkstress en burn-out klachten. Maar ook veiligheidsrisico’s doen zich voor, bijvoorbeeld wanneer je werknemers worden blootgesteld aan straling.
Je plan van aanpak is erg belangrijk om de RI&E optimaal toe te passen binnen je onderneming. Dit plan vormt dan ook een verplicht onderdeel van de RI&E. Je kunt dit beschouwen als een praktische ‘to do list’ om de aanwezige risico’s te beheersen. In het plan neem je onder meer op welke personen binnen je organisatie verantwoordelijk zijn om daartoe de juiste acties te ondernemen. Ook geef je hierin aan op welk moment deze acties genomen worden en welk budget je hiervoor ter beschikking stelt.
Het plan van aanpak kun je als werkgever zelf opstellen, maar ook kun je een gecertificeerde arbodienst hiervoor inschakelen. Wacht hier in ieder geval niet te lang mee. Geen plan van aanpak betekent immers geen RI&E. Bij een bezoek van de arbeidsinspectie zal deze zeker hiernaar vragen. Via de website rie.nl vind je handige tools om snel aan de slag te gaan.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Auteur: Niels Vanaken