Mijn klant betaalt niet – mag ik de leaseauto terughalen?

leaseauto
Herkenbaar? Een klant die niet betaalt, maar wel vrolijk blijft rondrijden in jouw leaseauto. Dit is niet enkel frustrerend, maar het kost je bedrijf een hoop geld en tijd. Veel leasebedrijven nemen in zo’n geval het heft in eigen handen - ze besluiten om zelf de auto terug te halen. Maar mag dat wettelijk zomaar? En hoe pak je dit op de juiste manier aan, zonder juridisch gedoe achteraf? In deze blog leggen we uit wanneer je jouw leaseauto kunt terughalen zonder rechterlijk vonnis en welke spelregels je daarbij het beste volgt.
Leaseauto terughalen – grijze zone

Het zelf terughalen van je leaseauto is niet zonder risico. Juridisch gezien spreekt men van ‘eigenrichting’. Hoewel dit in sommige gevallen is toegestaan, begeef je je hiermee in een grijze zone. Als leasebedrijf ben je dan snel de partij die zich moet verantwoorden, zeker wanneer je klant besluit om juridische stappen te zetten. Daarom voldoe je het beste aan een aantal voorwaarden, zodat je weet dat je juridisch sterk staat.

De eerste voorwaarde is dat het voertuig jouw eigendom is. Bij operational lease is dat eenvoudiger dan bij financial lease, waar weliswaar het juridisch eigendom bij jouw bedrijf ligt maar het economisch eigendom bij de klant. Daarnaast moet er sprake zijn van duidelijke wanprestatie: je klant heeft bijvoorbeeld meerdere facturen niet betaald of het voertuig gebruikt in strijd met de leaseovereenkomst. Denk aan het bewust toebrengen van schade aan de leaseauto of ongeoorloofd gebruik ervan.

Belangrijk is verder dat je dit scenario contractueel goed hebt dichtgetimmerd. Zorg ervoor dat je leasecontract bepalingen bevat waarin staat dat je als leasemaatschappij in geval van wanbetaling of andere omschreven contractbreuken het recht hebt om de leaseauto terug te vorderen. Zonder zo’n bepaling wordt het lastiger om aan te tonen dat je rechtmatig hebt gehandeld.

De juiste stappen

Voordat je de leaseauto daadwerkelijk terughaalt, moet je een aantal juridische stappen zetten. Allereerst stel je de klant schriftelijk in gebreke. Hierbij geef je aan dat er sprake is van betalingsachterstand en sommeer je hem om het openstaand bedrag alsnog binnen een redelijke termijn te voldoen. Is de termijn verlopen, dan ontbind je schriftelijk de leaseovereenkomst. Je doet er vervolgens goed aan om je klant in de gelegenheid te stellen het voertuig eigenhandig in te leveren. Doet je klant dit niet, dan staat het je vrij om het voertuig terug te halen.

Houd er wel rekening mee dat het voertuig op de openbare weg moet staan en je er zonder geweld toegang toe moet kunnen krijgen. Gebruik je geweld of haal je de auto van privéterrein, dan begeef je je immers op glad ijs. Je klant kan jou dan huisvredebreuk verwijten. Dit wil je natuurlijk voorkomen vanwege de juridische gevolgen en omdat het schadelijk is voor je reputatie. Overweeg daarom om samen te werken met een professioneel terughaalbedrijf (‘repo-bedrijf’). Zo’n bedrijf weet precies hoe te handelen, kent de wettelijke kaders en houdt jou uit de wind.

Een tip: documenteer keurig het hele proces. Maak foto’s van de leaseauto bij terugname, noteer welke persoonlijke spullen van de klant zich in het voertuig bevinden en leg alle communicatie schriftelijk vast. Zo sta je sterker als je klant achteraf moeilijk doet of een juridische procedure start.

Bij twijfel? Toch via de rechter 

Soms is het veiliger om eerst een rechterlijk vonnis te halen. Via een kort geding procedure kan dit relatief snel en hiermee sta je juridisch sterker. Op basis van dit vonnis kun je een deurwaarder of – indien nodig – zelfs de politie inschakelen om de leaseauto weer in je bezit te krijgen. Doe dit vooral als je verwacht dat je klant bezwaar zal maken of het je niet lukt om het voertuig zonder dwang terug te halen.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
Maak je gebruik van cookies op je website ? Dan ben je wettelijk verplicht om een cookiebeleid te hanteren en...
Stel, je hebt via je bedrijf een set zonnepanelen geleverd aan een klant. Je bent een maand verder en je...
Nog steeds worden advocaten vaak weggezet als een soort ‘noodzakelijk kwaad’. Enigszins saaie jongens in maatpakken, die uren binnen harken...