Wat moet ik als werkgever met een PAGO en PMO?

PAGO PMO
Stel, je bent lekker bezig met je bedrijf: klanten tevreden, je team groeit mee. Maar dan komt ineens een arbodienst met iets over een PAGO. Of een werknemer vraagt naar een PMO. Je denkt: "Moet ik hier iets mee? Is dit verplicht? Wat kost het me?" Goed nieuws: je bent zeker niet de enige werkgever die met deze vragen zit. In deze blog leggen we je op een praktische en begrijpelijke manier uit wat een PAGO en PMO zijn, wat je ermee moet – en vooral: wat je eraan hebt. Want het levert je organisatie meerdere voordelen op!
PAGO, PMO… wat is het verschil?

Laten we beginnen met de termen. PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. PMO betekent Preventief Medisch Onderzoek. Ze lijken op elkaar, maar toch is er verschil. Een PAGO is wettelijk verplicht, in die zin dat je dit als werkgever actief moet aanbieden aan je medewerkers als het werk leidt tot gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan repeterende bewegingen, werken met gevaarlijke stoffen of overmatig beeldschermgebruik.

Een PMO is breder en vaak uitgebreider. Naast werkgerelateerde zaken gaat het PMO ook over leefstijl, mentale gezondheid en algemene vitaliteit. Niet wettelijk verplicht, wél slim om te doen. En vaak fiscaal aftrekbaar.

Waarom zou je tijd en geld hieraan besteden?

Simpel, als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. De PAGO vormt daarbij het minimum. Bedenk echter dat het je ook gezondere werknemers oplevert, die vervolgens beter presteren. Je creëert minder ziekteverzuim, meer werkplezier en een hogere productiviteit. Het aanbieden van een PAGO – en bij voorkeur ook een PMO – is met andere woorden een strategische keuze. Je investeert in je mensen en dat betaalt zich terug.

Maar dus ook omdat het wettelijk moet. Doe je niets met de PAGO, dan loop je als werkgever risico bij een conflict, zieke werknemer of inspectie van de arbeidsinspectie. Dit moet je niet willen, want het straalt negatief af op je bedrijf. Zorg er dan ook voor dat je je zaken goed op orde hebt.

Onderneem dus actie!

Onderneem actie: stel een RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) op, bied op basis van die RI&E een PAGO aan en communiceer dit aanbod actief naar je medewerkers. Voor het PMO geldt zoals gezegd geen verplichting, maar het kan onderdeel zijn van een goed arbobeleid. Zeker als je inzet op duurzame inzetbaarheid of het welzijn van je team belangrijk vindt. Er zijn genoeg arbodiensten en specialisten die dit volledig voor je kunnen verzorgen. Kost wat, maar het levert je wel rust en zekerheid op.

Doe je hier niets mee, dan loop je risico. Niet alleen op boetes van de arbeidsinspectie, maar ook bij verzuimkwesties. Als je niet kunt aantonen dat jij je zorgplicht bent nagekomen, kun je als werkgever in de problemen komen.

Wil mijn werknemer wel een medisch onderzoek?

Waarom niet? Werknemers willen vaak best meewerken, zolang het doel maar duidelijk is – gezond blijven. Het toverwoord is communicatie: leg uit waarom je dit als werkgever aanbiedt en wat het voor hen oplevert. Je kunt bijvoorbeeld een PMO koppelen aan coaching, leefstijlinterventies of een vitaliteitsprogramma. Dat maakt het concreet en nuttig voor je medewerkers. Wijs er ook op dat hun gegevens – wettelijk verplicht! – vertrouwelijk worden behandeld.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Niels Vanaken

Doe jij veilig zaken?

Word Open Legal member!

Deel dit artikel
In Nederland is er een nieuwe ontwikkeling die van groot belang is voor zowel huurders als verhuurders: de Wet Betaalbare...
Stel je het verhaal van onze cliënt eens voor… Je koopt een prachtige stadsvilla en hebt hiervoor een serieus bedrag...
De start van je eigen onderneming is altijd spannend. Of je nou je eigen webwinkel begint of besluit om zelfstandig...
Wanneer is sprake van een inbreuk? Van een inbreuk op jouw intellectueel eigendomsrecht is sprake wanneer iemand zonder jouw toestemming...
Cybercrime wordt steeds vaker beschouwd als de georganiseerde misdaad van de toekomst. Het lijkt erop dat het uitvoeren van cyberaanvallen...
Een RI…wat? Een RI&E, oftewel een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Hiermee breng je kort gezegd alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in...